Όταν κάποτε (αν ποτέ) μάθουμε σε αυτό τον τόπο να βλέπουμε τα πράγματα σφαιρικά και εις βάθος, τότε ίσως να έχουμε κάποια πιθανότητα κάποια στιγμή να αποκτήσουμε μέλλον. Πολιτικό, Οικονομικό, Εθνικό.
Ως μεσογειακός λαός είμαστε ενθουσιώδεις και παρορμητικοί. Δεν έχουμε την ψυχραιμία των βόρειων λαών, ούτε την ψυχρή λογική τους. Κατευθυνόμαστε κυρίως από το συναίσθημα, το οποίο συνήθως υπερισχύει της λογικής. Γι αυτό και είμαστε εδώ που είμαστε τώρα. Ως κράτος (ημι-κατεχόμενο), ως οικονομία (στο χείλος του γκρεμού - αλήθεια, σήμερα που θα βγω για ψώνια να πάρω ευρώ μαζί μου ή λίρες;), ως πολιτική (χωρίς σχόλιο).
Και το τελευταίο ισχυρό χαρακτηριστικό μας: Οι μισοί σ'αυτό τον τόπο δημαγωγούν, και οι άλλοι μισοί τους ακολουθούν. Οι μεν δημαγωγοί πατούν πάνω στο χαρακτηριστικό μας ως λαός ότι κατευθυνόμαστε από το συναίσθημα, οι δε ακόλουθοί τους είτε απλά λειτουργούν με αυτό (συναίσθημα), είτε λόγω προσωπικών και άλλων συμφερόντων.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που τίποτε σε αυτό τον τόπο δεν πάει καλά. Απλά σε εποχές που τα πράγματα διεθνώς ήταν ρόδινα, λειτουργούσε το "χαλί κόνσεπτ" και εν ολίγοις την "γλιππάραμε". Όταν το χαλί σηκώθηκε, φάγαμε στη μούρη όλο το αποτέλεσμα των κακών μας με μιας. Και γονατίσαμε.
Είπα πιο πριν "τίποτε σε αυτό τον τόπο δεν πάει καλά". Τίποτε; χμμμ λάθος. Κάτι πάει καλά και σ΄αυτόν τον ταλαίπωρο τόπο. Ο ΑΠΟΕΛ!
Και πάμε τώρα στην περίφημη μελέτη της KPMG. Η οποία, όπως ήταν φυσικό, έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει ένας νέος γύρος συζητήσεων μεταξύ των οπαδών και την ευκαιρία στους δημαγωγούς να πατήσουν πάνω σ΄αυτό και να βγουν να κάνουν το κομμάτι τους. Αχ ρε Έλληνα αδιόρθωτε!
Δεν θα επαναλάβω τις εισηγήσεις της περίφημης μελέτης. Ήδη οι πιο πολλοί ΑΠΟΕΛίστες τις έμαθαν απ΄έξω. Εγώ απλά θα επισημάνω κάποια πράγματα και θα θέσω κάποια προσωπικά ερωτήματα.
Κατ΄αρχή η μελέτη δεν περιλαμβάνει ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ το οποίο να μην έχει επισημανθεί κατά καιρούς και επανειλημμένα από οπαδούς, οπαδικές ιστοσελίδες και κάποιους αθλητικούς συντάκτες. Όλοι όσοι ασχολούνται με τον ΑΠΟΕΛ, σε κάποια φάση είχαν επισημάνει κάποια ή και όλα τα συμπεράσματα - εισηγήσεις της μελέτης.
Συμπέρασμα 1ον: Η μελέτη μας λέει τα αυτονόητα για όσους παρακολουθούν στενά τα του ΑΠΟΕΛ. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Εγώ αυτό που περίμενα να δω από τη μελέτη της KPMG και δεν το είδα (ίσως να περιλαμβάνεται απλά να μην δημοσιεύθηκε) είναι το ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.
Όταν γίνεται μία μελέτη για αναδιοργάνωση και καταλήγει σε κάποιες εισηγήσεις, είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από ένα Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης, μια Σειρά Ενεργειών Υλοποίησης και τον αντίστοιχο Προϋπολογισμό. Και δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας οίκος με το κύρος της KPMG δεν συμπεριέλαβε κάτι τέτοιο στη μελέτη. Αν τα συμπεριέλαβαν λοιπόν, γιατί δεν "διέρρευσαν"; Χωρίς αυτά η μελέτη για μένα δεν είναι απολύτως ΤΙΠΟΤΕ άλλο από μια σειρά εισηγήσεων που κανείς δεν ξέρει πόσο εφικτό είναι να πραγματοποιηθούν, πότε και πώς.
Συμπέρασμα 2ον: Δεν αρκεί να σκιαγραφήσω το ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ. Πρέπει να καθορίσω και το ΠΩΣ, ΠΟΤΕ και ΠΟΣΟ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ το να πάω εκεί.
Μήπως η μελέτη λέει ότι "πρέπει να γίνουν αυτά και αυτά και πρέπει να γίνουν ΟΛΑ ΤΩΡΑ";
Μήπως λέει "πρέπει να γίνουν αυτά και αυτά και να υλοποιηθούν με ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΙΡΑ στα πλαίσια ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ";
Μήπως λέει ότι "αναλύοντας τα δεδομένα της οικονομίας αυτή τη στιγμή και την αβεβαιότητα που επικρατεί καλό θα είναι οι ενέργειες που προϋποθέτουν σοβαρές επενδύσεις να επανεξεταστούν όταν ξεκαθαρίσει το οικονομικό πεδίο";
Μήπως ιεραρχεί τις ενέργειες σε "Άμεσα Εφαρμόσιμες", "Μεσοπρόθεσμα Εφαρμόσιμες" και "Μακροπρόθεσμα Εφαρμόσιμες";
Ειλικρινά, θεωρώ ότι το να παίρνουμε μια σειρά εισηγήσεων που περιλαμβάνονται σε μια μελέτη και να αρχίζουμε να καταλογίζουμε ευθύνες δεξιά αριστερά ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΗΔΗ(!!!) είναι τουλάχιστον επιπόλαιο και αφελές.
Όπως επιπόλαιο και αφελές είναι να ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΑΜΕΣΑ.
Όπως επιπόλαιο και αφελές είναι να ΠΡΟΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ (ναι, κάποιοι το κάνουν ΚΑΙ αυτό).
Όπως επιπόλαιο και αφελές είναι να ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΣΤΗ ΣΚΑΝΔΑΛΗ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΙΣΩΣ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΟΥΜΕ, χωρίς να γνωρίζουμε τα χρονοδιαγράμματα και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί.
Από τη στιγμή που ΔΕΝ έχουμε απάντηση σε όλα τα πιο πάνω "μήπως", προσωπικά δεν μπορώ να προβώ σε καμιά κριτική ή πρόβλεψη για το πώς αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη μελέτη η Εταιρεία.
Συνοψίζοντας, να επισημάνω τα εξής:
- Η παρούσα Διοίκηση της Εταιρείας ΑΠΟΕΛ παρέλαβε μια Α κατάσταση με συγκεκριμένα δεδομένα, οικονομικά και αγωνιστικά.
- Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Α κατάσταση, τόσο οικονομικά όσο και αγωνιστικά, εκτοξεύθηκε στο Ω.
- Πολύ σωστά συνειδητοποίησε ότι με τη δραματική αλλαγή των δεδομένων, χρειαζόταν αναθεώρηση διαδικασιών και αναδιοργάνωση. Και ζήτησε, πολύ σωστά και πάλι, τη βοήθεια ειδικών για να της υποδείξει τι πρέπει να γίνει. Διότι, μπορεί αυτά που προτείνονται να είναι τα αυτονότητα για πολλούς από μας, αλλά όπως και να το κάνουμε είναι σημαντικός παράγοντας το ότι προτείνονται από τον συγκεκριμένο οίκο και μετά από ενδελεχή μελέτη.
- Κανείς δεν είπε ποτέ, και πρώτη απ΄όλους η Διοίκηση, ότι όλα στην Εταιρεία λειτουργούν τέλεια και δεν επιδέχονται βελτίωσης. Αντίθετα, η κίνησή της να ζητήσει τη συγκεκριμένη μελέτη αποδεικνύει ότι ΚΑΙ το γνώθις αυτόν έχουν ΚΑΙ το όραμα για έναν καλύτερο ΑΠΟΕΛ έχουν, ΚΑΙ τη διάθεση να τον δημιουργήσουν.
- Είναι απόλυτα φυσικό, όταν τα δεδομένα μιας κατάστασης αλλάζουν δραματικά μέσα σε μια 3ετία, να παρουσιαστείς σε κάποια σημεία ως να "ακολουθείς" τις εξελίξεις, και όχι να "προηγείσαι" αυτών. Αυτό είναι προσωρινό και καλύπτεται όταν γίνουν οι σωστές ενέργειες.
- Το ότι υπάρχει η διάθεση για διόρθωση/βελτίωση όλων των παραμέτρων που αφορούν την Εταιρεία ΑΠΟΕΛ κατατάσσεται στα θετικά και δεν δικαιολογεί τις όποιες ανησυχίες εκφράζονται για ενεργοποίηση του "χαλί κόνσεπτ" λόγω των Ευρωπαϊκών επιτυχιών.
- Το ότι πάντα θα υπάρχουν σημεία που χρήζουν βελτίωσης είναι ένα γεγονός και είναι τουλάχιστον αφελής όποιος νομίζει ότι μπορεί το οτιδήποτε να είναι ποτέ τέλειο, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον όπου τα δεδομένα μεταβάλλονται ραγδαία.
Ας προσγειωθούμε λοιπόν και ας κοιτάξουμε και μια φορά τα πράγματα εις βάθος και όχι επιφανειακά και με ελαφρότητα.
Αλήθεια, πόσο συνετό και λογικό είναι για μια Εταιρεία να προβεί σε μακροπρόθεσμες σοβαρές επενδύσεις ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, όταν δεν ξέρουμε τι νόμισμα θα έχουμε σε ένα μήνα; Με ότι αυτό συνεπάγεται.
Με το πιο πάνω δεν θέλω καθόλου να πω ότι πρέπει να παγώσουν όλα και να μην κάνουμε τίποτα, αναμένοντας μοιρολατρικά τις εξελίξεις. Αυτό που κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει είναι μια ΣΩΣΤΗ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ των ενεργειών σε κατηγορίες και ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ με την ακόλουθη σειρά:
- Ενέργειες που απαιτούν μικρή επένδυση και θα αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα
- Ενέργειες που απαιτούν μεσαία επένδυση και θα αποφέρουν μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα.
- Ενέργειες που απαιτούν μεγάλη επένδυση με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Ως άτομο που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Εταιρεία ΑΠΟΕΛ, και κατά συνέπεια δεν γνωρίζω πράγματα και καταστάσεις όπως κάποιοι άλλοι που προσπαθούν με τρόπο (ή χωρίς) να επισημάνουν κάποια "κακώς έχοντα", αξιολογώ βάσει αυτών που βλέπω, αυτών που αντιλαμβάνομαι και γεγονότων (facts) όπως είναι τα αποτελέσματα (επιτυχή και ανεπιτυχή) συγκεκριμένων ενεργειών ή παραλείψεων.
Όπως και νά'χει όμως, θεωρώ μια ρεαλιστική αντιμετώπιση κάθε κατάστασης είναι ότι πάντα και παντού θα υπάρχουν τα "κακώς έχοντα". Κατά τη δική μου άποψη, ο μόνος τρόπος να τα διορθώσεις είναι να προσπαθείς ξανά και ξανά να πείσεις με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις για το τι πρέπει να γίνει, πώς και πότε. Το να επισημαίνεις τα "κακώς έχοντα" μόνο δεν αρκεί και δεν οδηγεί πουθενά. Ή μάλλον οδηγεί στη δημιουργία αρνητικού κλίματος σε όλα τα επίπεδα. Και να έχεις πάντα κατά νου τα εξής:
- Ποτέ δεν θα τα καταφέρεις να τα διορθώσεις όλα, πάντα θα υπάρχουν κάποια "κακώς έχοντα". Αυτό είναι πραγματικότητα της ζωής. Στόχος είναι να περιορίζονται στο ελάχιστο και με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.
- Αν δεν καταφέρνεις να πείσεις, το μισό φταίξιμο είναι δικό σου που δεν κατάφερες να πείσεις και το άλλο μισό αυτών που δεν πείστηκαν.
Και ένα αρχαίο ινδιάνικο ρητό:
"Όταν θες να δαμάσεις ένα άγριο άλογο" (π.χ. να διορθώσεις κάποια κακώς έχοντα) "στην αρχή άστο να σε οδηγήσει εκεί που θέλει. Μην κάνεις το λάθος να προσπαθήσεις να το αναγκάσεις με τη μια να πάει εκεί που θες εσύ. Θα σε ανατρέψει."
Ας σοβαρευτούμε κάποτε επιτέλους. Ας δείξουμε λίγη εμπιστοσύνη σε αυτούς που ηγούνται ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ Σ'ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ!
Και όσοι βιαστούν να πουν ότι "απλά έτυχε", έχω να πω μόνο ένα:
ΤΥΧΗ επαναλαμβανόμενη ΔΕΝ είναι ΤΥΧΑΙΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου