Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Τα λάθη του Φοίβου Ερωτοκρίτου

Δεν γνωρίζω τίποτα "εκ των έσω" και κατά συνέπεια τα πιο κάτω είναι καθαρά προσωπικές εκτιμήσεις, βασισμένες στο τι έχω εισπράξει και αντιληφθεί παρακολουθώντας στενά τα του ΑΠΟΕΛ κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Φοίβου Ερωτοκρίτου.

Κατ΄αρχή δεν υπάρχει άνθρωπος που επιτελεί έργο και δεν κάνει λάθη. Το σημαντικό στην πορεία οποιουδήποτε είναι να προσπαθεί να προβλέψει τα πιθανά λάθη ούτως ώστε να τα αποφύγει, και να αναγνωρίσει άμεσα τα απρόβλεπτα λάθη, ούτως ώστε να μπορεί να τα διαχειριστεί με τέτοιο τρόπο που να έχουν τις όσο το δυνατό μικρότερες συνέπειες, διορθώνοντάς τα παράλληλα πριν προκαλέσουν παράπλευρες απώλειες.

Μέσα στα αναμενόμενα και μη λάθη που έκανε ο Φοίβος Ερωτοκρίτου, υπάρχουν κάποια κρίσιμα που κατά την άποψή μου ξεχωρίζουν και πιστεύω ότι αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη συνθηκών που φυσιολογικά οδήγησαν κάποια στιγμή στη σημερινή κατάσταση.


  1. Το πρώτο και πιο σοβαρό ήταν ότι δεν μέτρησε καλά τη δύναμη των οπαδών του ΑΠΟΕΛ. Κανείς μα κανείς δεν κατάφερε πότε να κρατηθεί όταν αποφάσιζαν οι οπαδοί (καλώς ή κακώς) ότι πρέπει να φύγει. 
  2. Δημιούργησε συνθήκες "μυστικοπάθειας" που έδωσαν έδαφος στον καθένα να δημιουργήσει το κλίμα που ήθελε, για τους δικούς του λόγους, ανάμεσα στις τάξεις των οπαδών. 
  3. Έδειξε μια "υπεροψία" (έτσι ερμηνεύθηκε) προς τον κόσμο του ΑΠΟΕΛ, κάτι που επίσης έδωσε έδαφος σε διάφορους να δημιουργήσουν το κλίμα που ήθελαν ανάμεσα στους οπαδούς.
  4. Κράτησε κοντά του και γύρω του άτομα που, σύμφωνα με τη δική μου αντίληψη, δεν είχαν την ικανότητα να διαχειριστούν σωστά το μέγεθος της επιτυχίας του ΑΠΟΕΛ κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, αλλά ούτε και το νέο μέγεθος του ΑΠΟΕΛ ως σύνολο (πιο "ενεργοί" οπαδοί, νέοι οπαδοί, νέα οικονομικά δεδομένα).
  5. Έδειξε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απ΄όση έπρεπε σε άτομα σε διάφορα πόστα (τόσο στο Δ.Σ. όσο και στην εταιρεία) τα οποία, είτε από πρόθεση είτε από ανικανότητα, τον πρόδωσαν.
  6. Δεν προστάτευσε τον εαυτό του σε κανένα σημείο, ίσως παρασυρόμενος από την τεράστια επιτυχία που πολύ σωστά πιστώθηκε και σ΄αυτόν. Αυτή είναι και η μεγάλη παγίδα που φέρνουν οι μεγάλες επιτυχίες γι αυτούς που τις πιστώνονται: Υποσυνείδητα τους δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση ότι η επιτυχία θα λειτουργεί ως ένα αιώνιο μαξιλαράκι.
Στη ζωή όμως δεν λειτουργεί έτσι καμιά επιτυχία. Και πολύ σωστά αν με ρωτάτε, αλλιώς κάτι τέτοιο θα έβαζε ταφόπλακα στην όποια εξέλιξη.

Δεν νοιώθω καλά που παραιτήθηκε, είχε πολύ καλά στοιχεία, γι αυτό εξάλλου και θεωρείται ο πιο επιτυχημένος Πρόεδρος στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ.

Μπορώ όμως να καταλάβω τις διαμαρτυρίες του κόσμου που τον οδήγησαν στο να παραιτηθεί (αν αυτός είναι ο λόγος), όπως μπορώ να καταλάβω και τους λόγους που οδήγησαν τον κόσμο στη στάση του αυτή.

Λυπάμαι όμως, γιατί θα μπορούσαν όλα να ήταν τόσο μα τόσο διαφορετικά.

Και για το Φοίβο Ερωτοκρίτου και για τον ΑΠΟΕΛ.

Προσωπικά θέλω να τον ευχαριστήσω για όλα όσα προσέφερε ως αγνός ΑΠΟΕΛίστας που δεν εκμεταλλεύθηκε με κανένα τρόπο τον ΑΠΟΕΛ, και να του ευχηθώ κάθε τι καλό στη ζωή του από δω και πέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου