Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Από το 4 στο 7.

Στο πολύ εύστοχο βίντεο που ανέβασε σήμερα η στήλη "Αδιάκριτος" του www.apoel.net (http://www.apoel.net/apoel2/monimesstilesadiakritos.php?news_id=1671) ο ομιλητής καταλήγει:

 "When do you introduce radical changes into the organization? Not when you are in a crisis but when you are in the up. Because then you have the luxury of time and credibility to introduce changes at that stage."

Επεκτείνοντας λίγο το πιο πάνω, ή μάλλον ενισχύοντας την αναγκαιότητα της διενέργειας ριζικών αλλαγών όταν βρίσκεσαι σε ανοδική πορεία, παραθέτω το εξής παράδειγμα:

Όταν το επίπεδο σου είναι 4 (από 10) και λόγω σωστών χειρισμών, υπερβατικών κινήσεων/προσπαθειών και ευνοϊκών συγκυριών καταφέρεις να ανέβεις προσωρινά στο επίπεδο 7, τότε επιβάλλεται άμεσα να αναπροσαρμόσεις τις διαδικασίες και μέσα που διαθέτεις σε όλους τους τομείς σε επίπεδο τουλάχιστον 6, ούτως ώστε να διασφαλίσεις την παραμονή σου στο 7 ή τουλάχιστον την αναβάθμισή σου από επίπεδο 4 σε 6, και σταδιακά στο 7.

Αν, αντί αυτού, διατηρήσεις τις ίδιες διαδικασίες και μέσα που είχες όταν ήσουν στο επίπεδο 4, και νοουμένου ότι ρεαλιστικά δεν μπορείς να υπερβαίνεις εαυτόν μόνιμα και σε βάθος χρόνου, αλλά ούτε και οι ευνοϊκές συγκυρίες είναι κάτι το οποίο είναι εξασφαλισμένο (αντίθετα), τότε σύντομα θα επιστρέψεις εκεί που ήσουν, δηλαδή στο επίπεδο 4. Και σε περίπτωση που η επιστροφή στο 4 προκαλέσει και παράπλευρες συνέπειες, υπάρχει ο κίνδυνος να πας ακόμα πιο πίσω.


Ας κοιτάξουμε λίγο τον ΑΠΟΕΛ. Το 2009 βρισκόταν στο 4 και με την είσοδό του στους ομίλους του Champions League ανέβηκε στο 5. Δεν αναπροσάρμοσε άμεσα τις διαδικασίες και μέσα που διέθετε, και φυσιολογικά επέστρεψε στο 4. Απουσία άλλων παράπλευρων συνεπειών (υπήρξε κατανόηση απ΄όλους), κατάφερε να αντιδράσει άμεσα και να αναβαθμιστεί σε επίπεδο 5.


Το 2011, λόγω υπερβάσεων και συγκυριών, έκαμε άλμα και βρέθηκε στο 7. Κανονικά, έχοντας την προηγούμενη εμπειρία πλέον, έπρεπε να είχε δράσει άμεσα κάνοντας ριζικές αλλαγές σε διαδικασίες και μέσα, αναβαθμίζοντάς τα τουλάχιστον σε επίπεδο 6. Δεν το έκανε.


Αποτέλεσμα; Να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα (εκτός αν καταφέρει να συνεχίσει τις υπερβάσεις και αν συνεχίσουν να παρουσιάζονται ευνοϊκές συγκυρίες) να επιστρέψει στο επίπεδο 5. Και εκεί, αν δεν δημιουργηθούν παράπλευρες συνέπειες, να αντιδράσει για να ανέβει στο επίπεδο 6, διεκδικώντας σταδιακά το 7. Πολλά τα αν όμως και ρισκάρεις επικίνδυνα. Ρισκάρεις, σε περίπτωση που τα δύο πρώτα "αν" δεν ευδοκιμήσουν και ευδοκιμήσει το τρίτο, να πέσεις πιο χαμηλά απ΄εκεί που ξεκίνησες. Και μετά, πάλι απ΄την αρχή.


Τελικά, η διαφορά έγκειται στο εξής: Δράση όταν πρέπει ή Αντίδραση εκ των υστέρων;





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου