Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΑΠΟΕΛ 13/07/2011 vs ΑΠΟΕΛ 19/07/2012

Ποδοσφαιριστές έφυγαν, ποδοσφαιριστές ήρθαν (και έρχονται). Ο αγαπημένος ΑΠΟΕΛ της περσινής περιόδου δεν υπάρχει πια (στο σύνολό του). Ο νέος ΑΠΟΕΛ χτίζεται και μοντάρεται.

Διοίκηση και Προπονητής ακολουθούν το μεταγραφικό πλάνο που έχουν καθορίσει, ποδοσφαιριστές και τεχνική ηγεσία δουλεύουν πάνω στην αγωνιστική ετοιμασία της ομάδας, οπαδοί μιλούν και παρα-μιλούν για το κάθε τι που γίνεται (ή δεν γίνεται) και αφορά την αγαπημένη τους ομάδα.


Είναι φυσικό τα νέα αποκτήματα να έχουν τη μερίδα του λέοντος στις οπαδικές συζητήσεις. Τα σχόλια ποικίλουν και καλύπτουν ολόκληρο τον άξονα της κριτικής (αφοριστική μέχρι και ενθουσιώδης), ανάλογα με την περίπτωση και ανάλογα με τον τρόπο που σκέφτεται και αντιδρά κάθε οπαδός.

Ακούω και διαβάζω σχεδόν οτιδήποτε αφορά τον ΑΠΟΕΛ. Και ανάμεσα σε όλα τ΄άλλα βέβαια προεξέχουσα θέση έχουν οι κριτικές για την αξία και οι προβλέψεις για την αναμενόμενη απόδοση των νέων αποκτημάτων.

Προσωπικά, πέραν της περίπτωσης του Στάθη Αλωνεύτη, δεν γνωρίζω ούτω και έχω δει ποτέ να αγωνίζεται οποιοσδήποτε από τους νέους ποδοσφαιριστές μας. Βλέπω τα βιογραφικά, ακούω τα διάφορα σχόλια, αλλά κρίνοντας από το παρελθόν, το θεωρώ επιπόλαιο εκ μέρους μου να κρίνω οποιονδήποτε με βάση το βιογραφικό του, αφού τα σημνατικότερα στοιχεία κατά τη γνώμη μου είναι
  1. οι ποδοσφαιρικές ικανότητες/δυνατότητές του ποδοσφαιριστή
  2. το επίπεδο των συμποδοσφαιριστών του
  3. το πόσο καλά θα δέσει με την ομάδα και θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της (κάτι που είναι ευθύνη και αρμοδιότητα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς)
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα τα πιο πάνω, δεν πρόκειται ούτε κριτική να κάνω για τα νέα αποκτήματα ούτε προβλέψεις για την απόδοσή τους. Οφείλω να εμπιστευτώ τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και να περιμένω.

Να περιμένω μέχρι τις 19/07/2012. Όταν η ομάδα θα δώσει τον 1ο επίσημο αγώνα της για τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League. Και τότε θα τη συγκρίνω με την ομάδα που έδωσε πέρσι τον 1ο επίσημο αγώνα της στις 13/07/2011 έναντι της Σκεντερμπέου για τον 2ο προκριματικό γύρο του CL. Δηλαδή, θα συγκρίνω τη φετεινή ομάδα κάτω από τις ίδιες συνθήκες με την αντίστοιχη περσινή, κατά την ίδια χρονική περίοδο. Όχι με τον ΑΠΟΕΛ που έπαιξε έναντι της Λυόν. Όχι με τον ΑΠΟΕΛ που τερμάτισε 2ος στο πρωτάθλημα. Θεωρώ ότι σωστή σύγκριση μπορεί να γίνει μεταξύ ομοίων δεδομένων και συνθηκών.

ΑΠΟΕΛ 13/07/2011 vs ΑΠΟΕΛ 19/07/2012. Αυτή θα είναι η σύγκριση που θα κάνω. Όχι σε επίπεδο ποδοσφαιριστών, αλλά σε επίπεδο ΣΥΝΟΛΟΥ. Και ελπίζω και εύχομαι ο ΑΠΟΕΛ της 19/07/2012 να είναι τουλάχιστον ισάξιος με αυτόν της 13/07/2011. Σαν, επαναλαμβάνω, ΣΥΝΟΛΟ. Με μια μικρή επιφύλαξη βέβαια, διότι πέρσι ο 1ος επίσημος αγώνας δόθηκε εκτός έδρας ενώ φέτος θα δοθεί εντός. Άρα, θα αναμένω και το κάτι παραπάνω. Αν οι προσδοκίες μου ευωδοθούν (δηλαδή δω μια ισάξια προς καλύτερη ομάδα από αυτήν της 13/07/2011) τότε θα είμαι ήσυχη και ευχαριστήμένη.

Στην αντίθετη περίπτωση θα ανησυχήσω. Δεν θα πανικοβληθώ, αλλά θα ανησυχήσω.

Και εύχομαι και ελπίζω να μην χρειαστεί.

Εισηγούμαι σε όλους τους ανήσυχους και αγχωμένους ΑΠΟΕΛίστες λοιπόν, αν βρίσκουν κάποια λογική στο δικό μου σκεπτικό, να ακολουθήσουν το παράδειγμά μου.

Αν μη τι άλλο, αυτό το σκεπτικό δίνει προσωπική ηρεμία και κατ΄επέκταση χρόνο και άνεση στην ομάδα να δουλέψει χωρίς την οποιαδήποτε πίεση από την ίσως υπερβολική και κάποιες φορές μέχρι και μηδενιστική κριτική που δέχεται από ορισμένες τάξεις οπαδών (μικρή μερίδα ευτυχώς).

Όλοι θέλουμε και προσδοκούμε σε έναν ισχυρό ΑΠΟΕΛ. Σε έναν ΑΠΟΕΛ, τουλάχιστον ισάξιο με την περσινή αγαπημένη ομάδα που μας χάρισε το όνειρο.

Ας μην ξεχνάμε ότι η επίσημη τοποθέτηση μετά τη λήξη της προηγούμενης περιόδου ήταν ότι "Ο νέος ΑΠΟΕΛ θα είναι ισχυρότερος".

Το γεγονός πάντως είναι ότι πίστη στον ΑΠΟΕΛ και τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς υπάρχει, αλλά υπάρχει και φυσιολογική ανησυχία λόγω των μαζικών αλλαγών που έχει υποστεί η ομάδα φέτος.

Προς το παρόν, προσωπικά, θα ποντάρω σ'αυτό που εύχομαι.

Δηλαδή, 

Στην "αναμέτρηση" ΑΠΟΕΛ 13/07/2011 vs ΑΠΟΕΛ 19/07/2012 εγώ παίζω Χ2.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου