Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

"Full House" ή μισο-άδειο; Το ΜΕΓΑΛΟ στοίχημα.

Εισιτήρια διαρκείας. Η πιο πονεμένη, ίσως, ιστορία του φετεινού καλοκαιριού για τον ΑΠΟΕΛ. Είχαμε καλομάθει τα τελευταία χρόνια να καταρρίπτουμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στο συγκεκριμένο τομέα, και τώρα μας κακοφαίνεται. Δεν γνωρίζουμε βέβαια αριθμούς, αλλά το γεγονός ακριβώς ότι ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Γιατί όμως δεν πάνε καλά οι πωλήσεις των διαρκείας;


Φέτος στην επίσημη πρώτη είχαμε παραπάνω κόσμο από πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι οι ενεργοί οπαδοί (οι "γηπεδικοί" οπαδοί) αυξάνονται ή τουλάχιστον υπάρχει η ένδειξη ότι θα αυξηθούν.

Η πρόσφατη έρευνα φιλάθλων κατέδειξε για πρώτη φορά ότι ο ΑΠΟΕΛ διαθέτει τους περισσότερους οπαδούς από οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

Τα DVD με την Ευρωπαϊκή πορεία 2011-12 γίνονται ανάρπαστα.

Τα πιο πάνω ΓΕΓΟΝΟΤΑ κάθε άλλο παρά μειωμένο ενδιαφέρον των οπαδών για τον ΑΠΟΕΛ δείχνουν.

Πού οφείλεται λοιπόν το μειωμένο ενδιαφέρον για τα διαρκείας;

Αν ο λόγος ήταν ΕΝΑΣ, τότε θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί εύκολα (ή σχετικά εύκολα). Δυστυχώς όμως οι λόγοι είναι πολλοί, και ο κάθε ένας ενισχύει τον άλλο, με αποτέλεσμα όλοι μαζί να έχουν καταστήσει το θέμα ως το ΜΕΓΑΛΟ στοίχημα της Διοίκησης για τη νέα περίοδο.

Ας δούμε τους λόγους επιγραμματικά, και μετά να τους αναλύσουμε ένα ένα, με εισηγήσεις για το πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν:
  1. Οικονομική κρίση
  2. Αγώνες κεκλεισμένων (της προηγούμενης περιόδου και οι προβλέψεις για τη νέα)
  3. Δυσφορία μερίδας οπαδών για την εξίσωση ΑΦΙΞΕΙΣ-ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ=ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΜΕΝΟ ΑΠΟΕΛ (βάση των δικών τους εκτιμήσεων)
  4. Δυσφορία μερίδας οπαδών για διάφορα "φάουλ" της Διοίκησης κατά την προηγούμενη περίοδο (σύμφωνα με τη δική τους εκτίμηση)
  5. Ψυχολογία οπαδών (αντίθετα με τα τελευταία χρόνια, αυτή τη στιγμή δεν είναι θετική)
Οικονομική κρίση
Δεν είναι πλέον μία αόριστη έννοια για τους Κύπριους. Είναι η καθημερινότητά τους, είτε προέρχονται από τα ψηλά, τα μεσαία ή τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Και λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει σημειωθεί ΣΟΒΑΡΗ μετακίνηση πληθυσμού από τα μεσαία προς τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το ποσό των 300 ευρώ κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι.

Υπάρχει σοβαρή μερίδα οπαδών που ΔΕΝ επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τον κίδνυνο των κεκλεισμένων, ενώ εμπιστεύεται τη Διοίκηση και τον Προπονητή ότι θα κάνουν αυτά που πρέπει ώστε η ομάδα να είναι και πάλι δυνατή. Ο μόνος λόγος που αυτοί δεν ανανεώνουν/αγοράζουν διαρκείας είναι διότι απλά ΔΕΝ έχουν το ποσό που χρειάζεται για να το καταβάλουν με μιας.

 Ίσως αυτοί που πήραν τις αποφάσεις για τις τιμές, αλλά πολύ περισσότερο για τον τρόπο καταβολής του ποσού για αγορά διαρκείας, να μην μπορούν να μπουν στην ψυχολογία αυτών που από τις 20 του μήνα ξεμένουν από λεφτά και περιμένουν πως και πως να έρθει ο επόμενος μισθός. Τους ενημερώνω ότι ο αριθμός των Κυπρίων που βιώνουν τέτοιες συνθήκες ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ αυτή τη στιγμή. Όταν λοιπόν τα εισοδήματά σου δεν είναι αρκετά για να βγάλεις το μήνα, πολύ απλά είναι αδύνατο να αφαιρέσεις ένα ποσό 300 ευρώ για να πάρεις διαρκείας. Ίσως θα ήταν εφικτό να κόψεις από δω κι από κει ένα ποσό 100 ευρώ για 2-3 μήνες για να το πληρώσεις με δόσεις. Αλλά 300 ευρώ μονομιάς είναι απλά ΑΔΥΝΑΤΟ να εξοικονομήσεις. Άρα, το σημαντικό δεν ήταν τόσο το να μειωθούν οι τιμές 10-20-30 ευρώ, αλλά να γίνει διευκόλυνση στον τρόπο πληρωμής. Κάτι που ΔΕΝ έγινε.

Βέβαια, αυτοί που δεν θα πάρουν διαρκείας διότι απλά δεν έχουν το απαιτούμενο ποσό, στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν θα μείνουν μακριά από την αγάπη τους. Θα παίρνουν εισιτήριο αγώνα με αγώνα, κάτι το οποίο είναι πολύ πιο προσιτό οικονομικά απ΄το να πάρουν το διαρκείας και να πληρώσουν το ποσό με μιας. Δύο, μάξιμουμ τρεις αγώνες εντός έδρας το μήνα σημαίνει 35-50 ευρώ το πολύ. Ποσό το οποίο δεν είναι αποτρεπτικό για τους πιστούς οπαδούς. Στα εκτός έδρας έτσι κι αλλιώς, αυτοί που ακολουθούν την ομάδα θα εξακολουθήσουν να το κάνουν, είτε με διαρκείας είτε χωρίς.

Εισήγηση: Καταρτισμός και ανακοίνωση ΑΜΕΣΑ διευκολύνσεων στην αποπληρωμή του ποσού για αγορά διαρκείας.  Όσοι κατέβαλαν το ποσό μονομιάς δεν νομίζω να αντιδράσουν αν σήμερα-αύριο ανακοινωθούν ευκολίες στην αποπληρωμή των διαρκείας, εφόσον βέβαια η τιμή δεν αλλάξει (μειωθεί).

Αγώνες κεκλεισμένων
Η εμπειρία της προηγούμενης περιόδου και οι προβλέψεις για την επόμενη όσον αφορά τις πιθανότητες να έχουμε νέες τιμωρίες για παιχνίδια κεκλεισμένων (ήδη το 1ο εντός έδρας θα είναι χωρίς οπαδούς) αποτελεί για αρκετούς οπαδούς αποτρεπτικό παράγοντα στο να πάρουν διαρκείας. Όλοι πλέον έχουμε γίνει εξαιρετικά ευαίσθητοι όσον αφορά το value for money για ότι πληρώνουμε. Αν λοιπόν οι προβλέψεις για την εξίσωση ΑΡ. ΑΓΩΝΩΝ Χ ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ είναι ότι αγοράζοντας εισιτήριο ανά αγώνα θα πληρώσεις λιγότερα απ΄ότι η τιμή του διαρκείας, σίγουρα θα το σκεφτείς δύο και τρεις φορές, ιδιαίτερα αν συνυπολογίζεις και άλλους παράγοντες στην απόφασή σου αυτή (όπως π.χ. κάποιον ή όλους από τους παράγοντες 3, 4, 5 που αναφέρονται πιο πάνω). Η αναγγελθείσα πρόθεση της Διοίκησης να καλέσει ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους για αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είχε συνέχεια, ή αν είχε, ο κόσμος δεν ενημερώθηκε. Άρα το όποιο θετικό αντίκτυπο είχε η συγκεκριμένη αναγγελία έχει ήδη εξασθενίσει/χαθεί.

Εισήγηση: Να καταρτιστεί ΑΜΕΣΑ συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους για αντιμετώπιση του προβλήματος. Το πλάνο αυτό πρέπει να επικοινωνηθεί το συντομώτερο, ούτως ώστε να δοθεί το ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει σαφής πρόθεση αντιμετώπισης και επίλυσης του προβλήματος αυτού.

Δυσφορία για το ρόστερ
Η αποχώρηση ποδοσφαιριστών που ήταν βασικοί τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα στην περσινή ονειρική πορεία δημιούργησε ένα αίσθημα απογοήτευσης και ανασφάλειας σε πολλούς οπαδούς. Η δυστοκία που παρατηρείται στην ενίσχυση και το γεγονός ότι λίγες μόνο μέρες πριν τον 1ο Ευρωπαϊκό αγώνα το ρόστερ έχει σοβαρά κενά, έρχεται να ενισχύσει το αίσθημα απογοήτευσης για αυτούς που αποχώρησαν. Πολλοί βιάζονται να κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της ομάδας τόσο στο Europa League όσο και στις εγχώριες διοργανώσεις, άλλοι (επίσης πολλοί) είναι πιο συγκρατημένοι και περιμένουν να δουν την ομάδα στο γήπεδο πριν κρίνουν. Όλοι όμως διακατέχονται από μια ανησυχία, ενώ η ψυχολογία όλων είναι από "όχι και τόσο καλή" μέχρι και "κάκιστη".

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο σημαντικότερος παράγοντας στην αντίληψη ενός οπαδού όσον αφορά την απόφασή του να πάρει ή όχι διαρκείας της ομάδας του είναι η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ του, αντιλαμβανόμαστε γιατί ο αριθμός διαρκείας που διατέθηκε μέχρι τώρα είναι πολύ χαμηλός (αυτό δεν το γνωρίζω βέβαια, αλλά αν ΔΕΝ ήταν πολύ χαμηλός, θα τον ανακοίνωναν, όπως έκαναν πάντα). Μπορεί να μην είναι όλων η ψυχολογία κακή, να δεχθώ ακόμα ότι αυτό ισχύει για πολύ λίγους. Όπως και να το κάνουμε όμως, σε κανένα οπαδό αυτή τη στιγμή η ψυχολογία ΔΕΝ είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ.

Εισήγηση: Παρ΄όλο που συμφωνώ ως θέμα αρχής στη στρατηγική "άκρα μυστικότητα" που ακολουθούν Διοίκηση και Προπονητής στο θέμα των μεταγραφών, θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε συνθήκες κρίσης στο θέμα των διαρκείας. Και σε τέτοιες συνθήκες, είναι και θεμιτό και επιβάλλεται να διαμορφώσεις κάποιες από τις στρατηγικές που ακολουθείς σε ομαλές περιόδους, ούτως ώστε να ανατρέψεις τα αρνητικά δεδομένα. Με αυτά υπόψη, θεωρώ ότι καλό θα ήταν να γίνει κάποιου είδους ΕΠΙΣΗΜΗ ενημέρωση για τις ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ όσον αφορά την ενίσχυση της ομάδας. Η εμπιστοσύνη που περιβάλλει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς από τη μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών λειτουργεί ως "μαξιλαράκι" σε αυτό το θέμα. Άρα, αυτή η πλειοψηφία, που τώρα ανησυχεί (ελαφρώς ή πολύ) και έχει όχι και τόσο καλή ψυχολογία, θα δεχόταν ευχαρίστως μια ανακοίνωση του τύπου "Η πρόθεση είναι η ομάδα να ενισχυθεί σε αυτές και αυτές τις θέσεις, ενώ στόχος είναι να περιμένουμε ούτως ώστε να πέσουν οι τιμές στο ποδοσφαιρικό παζάρι, για να αποφύγουμε τα μεγάλα ανοίγματα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Αναλαμβάνουμε συνειδητά κάποιο ρίσκο, αλλά είναι και αυτό μέσα στο παιχνίδι. Εννοείται ότι το μεταγραφικό περιβάλλον μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς, άρα μπορεί τα πάντα να ανατραπούν (όσον αφορά τις προθέσεις μας) από στιγμή σε στιγμή." Έχω την πεποίθηση ότι μια ανοκοίνωση αυτού του τύπου πάνω-κάτω θα λειτουργούσε μόνο θετικά στη μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών.

Τα "φάουλ" της Διοίκησης
Υπάρχουν αρκετοί που εκτιμούν ότι η Διοίκηση υπέπεσε σε σοβαρά σφάλματα κατά την προηγούμενη περίοδο απέναντι στους οπαδούς της ομάδας, με σημαντικότερο αυτό της διάθεσης των εισιτηρίων για τον αγώνα ΑΠΟΕΛ-Ρεάλ. Αυτό ήρθε να προστεθεί στη δυσφορία που είχε δημιουργηθεί κατά τη διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Λυόν-ΑΠΟΕΛ, αλλά και στα όποια άλλα παράπονα έχουν διάφοροι με τη Διοίκηση. Όλοι αυτοί περίμεναν κάποιες σοβαρές κινήσεις "συγνώμης" μέσω των τιμών των διαρκείας για τη νέα περίοδο και, σύμφωνα με τη δική τους εκτίμηση, δεν τις πήραν. Έχουν λοιπόν αναγάγει το θέμα "διαρκείας" σε ψήφο μη εμπιστοσύνης προς τη Διοίκηση. Δηλαδή, θεωρούν (και το προβάλλουν) ότι με το να μην πάρουν διαρκείας δίνουν μήνυμα στη Διοίκηση ότι δεν είναι ικανοποιημένοι.

Εισήγηση: Οι τιμές ανακοινώθηκαν πλέον, άρα εδώ δεν μπορεί να γίνει κάτι. Ευτυχώς η μερίδα των οπαδών που σκέφτονται και λειτουργούν ως πιο πάνω δεν είναι μεγάλη, και αν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των άλλων λόγων, ακόμα και αυτοί στη μεγάλη πλειοψηφία τους θα αναθεωρήσουν και θα πάρουν το διαρκείας τους, έστω κι αν συνεχίσουν να μουρμουρούν.

Ψυχολογία οπαδών
Όπως ανέφερα και πιο πάνω, στο τέλος τέλος αυτό που παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην απόφαση αν θα αγοράσει διαρκείας ένας οπαδός ή όχι είναι η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ του όσον αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της ομάδας του. Από τη στιγμή που ο ΑΠΟΕΛ είναι οικονομικά εύρωστος (προς το παρόν), κανένας οπαδός δεν θα μπει στην ψυχολογία του "να πάρω διαρκείας για να βοηθήσω την ομάδα μου οικονομικά". Άρα, το μόνο που "παίζει" έντονα είναι η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Και αυτή η ψυχολογία επηρεάζεται αρνητικά αυτή τη στιγμή απ΄όλους τους πιο πάνω παράγοντες. Ακόμα και αυτοί που δεν συμμερίζονται τους κινδυνολόγους και τους αφοριστές, παραδέχονται ότι η ψυχολογία τους δεν είναι και τόσο καλή.

Εισήγηση: Επικεντρωνόμαστε στην ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ και κάνουμε στοχευμένες κινήσεις (όπως αυτές που εισηγούμαι πιο πάνω ή άλλες που να θεωρούν αυτοί που θα τις αποφασίσουν ότι θα λειτουργήσουν θετικά) με στόχο τη βελτίωση της ψυχολογίας των οπαδών. Θυμίζω ότι
  1. οι ενεργοί οπαδοί (οι "γηπεδικοί" οπαδοί) μπορούν να αυξηθούν, και ένδειξη γι αυτό είναι ο άνευ προηγουμένου αριθμός οπαδών που πήγε φέτος στην επίσημη πρώτη
  2. οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα, αυξήθηκαν
  3. οι μνήμες από την περσινή ονειρική πορεία είναι ζωντανές και διατηρούνται έτσι όσο ακόμα κυκλοφορούν τα DVD
Αυτά όλα αποτελούν ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ (opportunities) τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και, με στοχευμένες και συγκεκριμένες ενέργειες, να οδηγήσουν στην επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος των διαρκείας.

Το στοίχημα είναι ενώπιόν μας και είναι ΜΕΓΑΛΟ. 

Το αποτέλεσμα είναι στα χέρια μας, εκτός αν το αφήσουμε στην τύχη.

Πάμε λοιπόν για "full house" ή για μισο-άδεια γήπεδα;

Η απόφαση είναι δική μας.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου