Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Σωστά το είχα υποψιαστεί: Τελικά ΔΕΝ είναι!


Έχω ένα "ψώνιο", μια μανία. Να προσπαθώ να αναλύω σημαντικές προσωπικότητες. Προσωπικότητες επιτυχημένων στον τομέα τους ατόμων. Ιδιαίτερα προσωπικότητες που παρουσιάζουν αντιφάσεις.

Μια τέτοια προσωπικότητα είναι ο Ζοσέ Μουρίνιο. Και όπως όλοι οι επιτυχημένοι, έχει κι αυτός τους φανατικούς υποστηρικτές του και τους ορκισμένους πολέμιούς του. Όσο τον αγαπούν και σέβονται αυτοί που δουλεύουν μαζί του, άλλο τόσο τον αντιπαθούν όσοι είναι εκτός των "chosen few" που τον περιβάλλουν. Και ο κύριος λόγος γι αυτή την αντιπάθεια των απέναντι; Η (λεγόμενη) αλαζονεία του.

Πάντα με μπέρδευε αυτό. Διότι κανείς δεν μπορεί να αγαπά και να σέβεται κάποιον που είναι πραγματικά αλάζονας, όσο καταπληκτικός και πετυχημένος κι αν είναι σ'αυτό που κάνει. Να τον ανέχεσαι ναι, υποχρεωτικά θα το κάνεις, όταν εξαρτάται η καριέρα σου απ' αυτόν. Αλλά να τον αγαπάς και να τον σέβεσαι; Σε καμιά περίπτωση.

Άρα, μόνο μια εξήγηση υπήρχε. Και αυτή ήταν απλή: ΔΕΝ είναι αλάζονας ο Ζοσέ Μουρίνιο. Απλά, "το παίζει". Για συγκεκριμένους λόγους.

Κάποιος που είναι φύσει αλάζονας, είναι πάντα και παντού έτσι. Και με τους δικούς του και με τους άλλους. Δεν κάνει διακρίσεις, διότι είναι κάτι που το έχει έμφυτο, είναι η φύση του.

Κάποιος που είναι φύσει αλάζονας, ΔΕΝ θα περίμενε μέσα στον αγωνιστικό χώρο τους ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ να τους συγχαρεί έναν-έναν μετά τη λήξη του χθεσινού αγώνα. Απλά, δεν θα το έκανε. Το πολύ πολύ να έκανε μια χειραψία με τον Ιβάν (και αν). Ως εκεί.

ΔΕΝ είναι αλάζονας ο Ζοσέ Μουρίνιο. Απλά "το παίζει". Και το κάνει αυτό για ένα πολύ καλό λόγο. Ξέρει ότι έχει στα χέρια του νεαρά παιδιά, τα οποία καλούνται να αντέξουν το βάρος και την πίεση του να αγωνίζονται σε μια από τις δύο καλύτερες ομάδες στον κόσμο, και όλα όσα αυτό συνεπάγεται. Με σημαντικότερο το βάρος της δημοσιότητας, το οποίο έχει καταστρέψει πολλούς. Αυτό κάνει ο Ζοσέ Μουρίνιο με το "αλαζονεία show": απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του βάρους, προστατεύοντας τα "παιδιά του". Γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι το ταλέντο και οι ικανότητες δεν αρκούν. Όχι σε βάθος χρόνου.

Τίποτε δεν είναι τυχαίο, και κανείς δεν μπορεί να παραμείνει στην κορυφή για πολύ αν δεν αξίζει πραγματικά να είναι εκεί.

Τελικά ναι, ΔΕΝ είναι αλάζονας, αλλά είναι όντως THE SPECIAL 1!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου